Då är man med på banan igen.

Så då var sista fajten för detta år avklara, stort OGILLA för att vara sjuk :p  Nu är det snart Nytt år & nya tag, like, like.
Önskar alla ett GOTT NYTT ÅR
 

Lite nagelfix..

Fixat naglarna på en kund nu en liten tur ner till byn, magen skriker maaaaat.

Prommis..

Nu en långis med dogsen, får se om vi blåser bort efter vägen, om inte så blir det nog att ha duschen i standby läge tills vi kommer tillbaks.. jag kör på ordspråket "Finns inget dåligt väder bara dåliga kläder" :p :)

Varför ska man vara så stark :p

TILL alla KVINNOR.
 
När kvinnan gjordes så var hon tvungen att vara speciell, hon gjordes stark nog för att bära tyngden på sina skuldror för en hel värld men ändå mjuka nog för att ge tröst.
Hon fick en inre styrka att uthärda förlossningar & dom förluster som livet banar i sin väg, hon fick en hårdhet som tillåter henne att fortsätta kämpa när dom flesta andra vill ge upp.
Hon fick känslighet nog att älska sina barn under alla omständigheter även när hennes barn ber henne & fara åt
h _ _ _ _ _ e.
Hon fick styrka att bära sin man genom hans fel, hon fick även vishet att veta att en god man skadar aldrig sin kvinna men att ibland testas hennes styrka & hennes beslutsamhet att stå bredvid honom.
Hon fick tårar att kasta, skönheten i en kvinna är inte dom kläder hon bär eller den kropp hon har, det vackra med en kvinna måste ses i hennes ögon eftersom det är dörren till hennes hjärta, det är där platsen & kärleken bor.

Farbro fibro är en riktigt fuling :(

Han tar väldigt mycket energi.

Att ha värk tar väldigt mycket energi, tänk dig att du har ett glas fyllt med vatten, det är den mängden energi som du har tillgång till under dagen.

Om man sen har ont någonstans tar kroppen energi till att ta hand om & reparera ”skadan” som värken signalerar till kroppen.

Hos dom med fibromyalgi så använder kroppen stora mängder med energi i sitt sökande efter vad som orsakar värken.

Kroppen jobbar hela tiden även när man sover, den går på högvarv eftersom den inte kan finna orsaken till dom där signalerna som sänds ut att något är fel.

Smärtan finns därför att problemet beror på att smärtsystemet är ur balans så då använder kroppen ännu mer energi för att fortsätta sökandet & försöket till ett reparerand.

Den lilla energi som då är kvar ska nu räcka till att ta upp näringsämnen från vår föda, umgås med folk, laga mat, sköta hemmet, skjussa barn, tänka, jobba o.s.v.
Det som händer är att eftersom kroppen går på högvarv hela tiden med att försöka få bort smärtan så stjäl den mer & mer energi från dom övriga sidorna i livet, vilket resulterar i att vi blir tröttare & tröttare & okoncentrerade. Vi äter fel, rör oss fel, koncentrerar oss ännu mer & försöker kämpa emot tröttheten.

Vilket resulterar i att smärtan givetvis ökar & kroppen stjäl ännu mer energi för att reparera även den smärtan.
Därför är det så oerhört viktigt att vi lär oss att lagom är bäst & lagom för oss är något annat än lagom för en som har en välfungerande & frisk kropp.

Den som har fibro lär sig snabbt att man får ta en dag i taget, lyssna vad kroppen säger, acceptera att det inte går att göra det man brukat att göra innan sjukdommen slog till, något annat allternativ finns inte.

Men att accepetera vore nog inte så svårt om inte alla runt oss såg oss som lata, som inte vill jobba mm.. det är ju så att vi har inget brutet ben, vi har två armar & ben då kan det inte vara något fel på oss.. för omgivningen är det som så att det inte ögat ser det finns inte.

Kunde du gå i en med fibros skor för en dag så skulle du inte vara så dömmande, men tyvärr är inte livet så enkelt.

Tack gode gud så har forskningen kommit lite längre, det var så sent som i somras som dom nu först vet vad det kommer ifrån, det kommer att klassas som en sjukdom, kanske det blir mer förståelse & accepterat när folk får mer fakta, man kan hoppas.

Vissa säger att man ska anstränga sig upp till 70-80% av sin kapacitet inom träning, det funkar inte för fibromyalgipatienter (det är lätt att säga saker & ting när man tror sig veta).

Man kanske kan använda 10-50% av kapaciteten för att inte trigga igång smärtan, det innebär att man ska ta hänsyn till hur smärtan är från början varje dag, vad man har gjort tidigare under dagen eller tidigare i veckan, vad man planerar att göra mm.

Man säger även att fibromyalgipatienter är rädda för smärtan, men det är tvärtom, den som sagt det vet inte ett jota, det är konsekvenserna av den som man inte vill ha.

Konsekvenserna av smärtan är förutom mer smärta, koncentrationssvårigheter, dåligt minne, minskad analytisk förmåga, minskad förmåga till omdöme, fumlighet, dålig sömn & m.m.

Så du med FIBRO.. lyssna på din kropp, lyssna & ta det i din takt, ge dig inte, det är bara du som vet med säkerhet vad som känns okej.

 


Oro ger ofta små saker stora skuggor..

 

RECEPT på knäck med mandel eller nötter..

 Knäck   
Klassikt julgodis med mandel eller nötter
Tid: 1 ½ timme..  100 st
Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
 2 dl vispgrädde
 1 dl sötmandel eller  1 dl hasselnötkärnor

Utrustning som behövs:
100 st knäckformar

Utrustning som är bra att ha:
Digital termometer
Gör så här:
1. Blanda socker, sirap & vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast, det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).
2. Låt koka upp, rör lite då & då, sänk värmen när det börjat koka men sänk inte mer än att det fortsätter koka, ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans är det att det inte bränner fast.
3. Låt koka i ca 20-45 minuter till smeten blir seg (först är smeten ljusgul men blir brunare allt eftersom).
4. Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.
5. Hacka mandeln eller nötterna, antingen med maskin eller för hand med en vass kniv.
6. Använd gärna en termometer somkana visa minst 122°C-130°C. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten & vid högre temperatur hårdare. Har du ingen termometer så gör du enkelt kulprovet i ställetför att se om knäcken är klar. Du  tar då en liten klick av smeten i ett glas med kallt vatten & ser om du lätt kan forma smeten till en kula, funkar det då är smeten klar, om inte så koka  lite mer & gör om testet.
7. När smeten uppnått rätt temperatur &/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
8. Nu är smeten klar & kan fördelas i knäckformarna.
9. Häll smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt, häll sen smeten i formarna.
10. Nu ska dom stå & stelna i rumstemperatur eller i kylskåp, ju kallare desto fortare går det.
Tips:
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så dom inte kladdar ihop sig.

Julmys & julbak fick stämningen att ligga på topp..

 

Min lilla sessa har fått glasögon..

En stolt knodd som älskar sina nya glasögon :))
 
 

Blogg frånvaro..

Det har varit mycket allt för länge nu ett bra tag :p Lägenheten som aldrig blir färdig, begravningen som blev flyttad + allt det vanliga/vardags göromål & jobb som ska hinnas med. Känner att ekorrhjulet snurrar för fort. Idag var jag iväg & valde gravplats till dig E :( läget var fint & bra, det låg precis intill ett äppelträd :))
I morgon blir det möte med prästen för genomgång inför begravningen så vi får med allt som du ville :)

  • Till bloggens startsida
  • RSS 2.0
    BLOGGDESIGNEN GJORD AV: ELLEN NILSSON
      kontakta henne? superelly@live.se