Farbro fibro är en riktigt fuling :(

Han tar väldigt mycket energi.

Att ha värk tar väldigt mycket energi, tänk dig att du har ett glas fyllt med vatten, det är den mängden energi som du har tillgång till under dagen.

Om man sen har ont någonstans tar kroppen energi till att ta hand om & reparera ”skadan” som värken signalerar till kroppen.

Hos dom med fibromyalgi så använder kroppen stora mängder med energi i sitt sökande efter vad som orsakar värken.

Kroppen jobbar hela tiden även när man sover, den går på högvarv eftersom den inte kan finna orsaken till dom där signalerna som sänds ut att något är fel.

Smärtan finns därför att problemet beror på att smärtsystemet är ur balans så då använder kroppen ännu mer energi för att fortsätta sökandet & försöket till ett reparerand.

Den lilla energi som då är kvar ska nu räcka till att ta upp näringsämnen från vår föda, umgås med folk, laga mat, sköta hemmet, skjussa barn, tänka, jobba o.s.v.
Det som händer är att eftersom kroppen går på högvarv hela tiden med att försöka få bort smärtan så stjäl den mer & mer energi från dom övriga sidorna i livet, vilket resulterar i att vi blir tröttare & tröttare & okoncentrerade. Vi äter fel, rör oss fel, koncentrerar oss ännu mer & försöker kämpa emot tröttheten.

Vilket resulterar i att smärtan givetvis ökar & kroppen stjäl ännu mer energi för att reparera även den smärtan.
Därför är det så oerhört viktigt att vi lär oss att lagom är bäst & lagom för oss är något annat än lagom för en som har en välfungerande & frisk kropp.

Den som har fibro lär sig snabbt att man får ta en dag i taget, lyssna vad kroppen säger, acceptera att det inte går att göra det man brukat att göra innan sjukdommen slog till, något annat allternativ finns inte.

Men att accepetera vore nog inte så svårt om inte alla runt oss såg oss som lata, som inte vill jobba mm.. det är ju så att vi har inget brutet ben, vi har två armar & ben då kan det inte vara något fel på oss.. för omgivningen är det som så att det inte ögat ser det finns inte.

Kunde du gå i en med fibros skor för en dag så skulle du inte vara så dömmande, men tyvärr är inte livet så enkelt.

Tack gode gud så har forskningen kommit lite längre, det var så sent som i somras som dom nu först vet vad det kommer ifrån, det kommer att klassas som en sjukdom, kanske det blir mer förståelse & accepterat när folk får mer fakta, man kan hoppas.

Vissa säger att man ska anstränga sig upp till 70-80% av sin kapacitet inom träning, det funkar inte för fibromyalgipatienter (det är lätt att säga saker & ting när man tror sig veta).

Man kanske kan använda 10-50% av kapaciteten för att inte trigga igång smärtan, det innebär att man ska ta hänsyn till hur smärtan är från början varje dag, vad man har gjort tidigare under dagen eller tidigare i veckan, vad man planerar att göra mm.

Man säger även att fibromyalgipatienter är rädda för smärtan, men det är tvärtom, den som sagt det vet inte ett jota, det är konsekvenserna av den som man inte vill ha.

Konsekvenserna av smärtan är förutom mer smärta, koncentrationssvårigheter, dåligt minne, minskad analytisk förmåga, minskad förmåga till omdöme, fumlighet, dålig sömn & m.m.

Så du med FIBRO.. lyssna på din kropp, lyssna & ta det i din takt, ge dig inte, det är bara du som vet med säkerhet vad som känns okej.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0