Fibromyalgi..
Tänkte jag skulle berätta lite om sjukdommen "FIBROMYALGI".
För om kroppen vill uttrycka sin vrede på det tydligaste och mest infama sätt, väljer den då inte en sjukdom med smärtor och ömhet i så gott som varje muskel, med en förlamande trötthet och nedstämdhet?
Och ser den dessutom inte till att utsidan ser frisk ut så att misstron mot den drabbade svider lika mycket som musklerna?
I så fall är Fibromyalgi det perfekta uttrycket för denna vrede.
Fibromyalgi är en sjukdom som i huvudsak drabbar kvinnor och ger allmän muskelsmärta, ömma punkter och trötthet. Den tycks bli allt vanligare, vilket kan bero på att den uppmärksammas mer Och mer och att fler vågar söka hjälp.
Dom som har Fibromyalgi säger att det värker överallt, det känns som om man blivit överkörd, som att ha tandvärk i musklerna, det kör som knivar, bränner eller svider.
För den som inte har sjukdomen är den lättast att förstå genom att erinra sig en ordentlig influensa med muskelvärk och trötthet efteråt.
För korrekt diagnos fodras numera att patienten har spridd muskelsmärta sedan mer än 3 mån i både höger och vänster sida, ovan och nedanför midjan, och inte tål mer än 4 kilos tryck per kvadratcentimeter i minst 11 av 18 punkter.
Smärtan vid Fibromyalgi är ofta molande och dov men kan också vara brännande och huggande.
Den varierar i intensitet men försvinner aldrig helt.
Man blir sämre av stress och oro och tungt fysiskt och enahanda arbete och bättre av lugn, avslappning och lagom arbete varvat med vila. Vissa patienter klarar inte av att jobba alls.
Patienterna är väderkänsliga och föredrar ofta torrt och varmt väder framför kyla och fukt.
Även om smärtan dominerar vid Fibromyalgi så finns det många fler vanliga symtom.
TRÖTTHET
Några är måttligt trötta, andra förlamande trötta och orkar bara vara igång en begränsad tid.
Tröttheten försvinner inte helt genom vila och den kan kännas som total brist på energi och bly i lederna.
SÖMNPROBLEM
Man sover sällan tillräckligt djupt och har svårt att somna eller vaknar mitt i natten. Vaknar på morgonen utan att känna sig utsövd.
KÄNSLIGHET
Varannan FMS-patient lider av ökad känslighet, förmodligen orsakad av sensitisering i centrala nervsystemet. En del patienter har sådan abnorm muskelömhet att det snarare är fråga om ökad hudkänslighet. Man kan också vara känslig mot lukter, ljud och vibrationer, vilket kan leda till irritation i många avseenden. Stojiga barn och att folk pratar i munnen på varandra fungerar kan vara jobbiga.
DÅLIG MUSKELKOORDINATION
Det är vanligt att man tappar saker, spiller på sig när man äter vilket beror på återkopplingen till hjärnan inte fungerar som det ska. Hjärnan vet tex inte om greppet kring mjölkpaketet är tillräckligt starkt.
MINNESSTÖRNING
Man glömmer ord, tankar och kan ge sig iväg på ett ärende för att när man kommer fram upptäcka att man glömt vad man skulle uträtta.
MAGPROBLEM
Man kan ha förstoppning eller diarré eller båda omväxlande.
HUVUDVÄRK
Varannan FMS-patient har ofta återkommande migrän eller spänningshuvudvärk. Kommer oftast från nacken. Massage gör att man känner lindring,
KÄKSPÄNNING
Tandgnissling, spänning och smärta i ansiktet/ansiktsmusklerna är mycket vanligt vid FMS
MORGONSTELHET
På morronen är kroppen stel, värker och behöver flera timmar för att komma igång någorlunda. Man måste ta allt i sin egen takt, annars funkar inget.
SVULLNADSKÄNSLA
Musklerna kan kännas domnade och svullna utan att det går att mäta med måttband.
MENSTRUATIONS KRAMPER
Vanligt med ökad smärta och oregelbundenhet.
DOMNINGAR
Domningar kan kännas samtidigt som det bränner och svider.
YRSEL
Ett vanligt symtom vid alla smärttillstånd är yrsel. Upplevs mer som ostadighet men kan också bli väldigt snurriga tillstånd.
DIMSYN
Mycket vanligt symtom är att man får dimsyn, dvs man ser suddigt och har svårt att fokusera trots att inget fel framkommit hos optikern.
FÖRKYLNINGS OCH FEBERKÄNSLA
Man kan helt plötsligt känna att man håller på att bli förkyld med tilltagande halsont. Börjar frysa och febern är ett faktum. Vaknar nästa morgon och upptäcker att man inte känner av någon förkylning. Kvällen kommer och man börjar bli förkyld igen. På morronen är det som vanligt borta.
NEDSLAGEN I SKOSKAFTEN
För den som ständigt har ont ligger det nära till hands att känna sig nere.
Hur vet man om det ”bara” är vanlig deppighet för att tillvaron är besvärlig eller om det är en depression det går att ta sig ur?
Känner du dig låg, förmår inte ta initiativ och är du långsammare än du brukar i dina reaktioner har du symtom på depression.
Du känner dig irriterad, villrådig och trött och dina sömn- och matvanor förändras liksom ditt sexliv.
Du har huvudvärk, magvärk, ryggvärk…Du är pessimistisk, känner dig värdelös och hjälplös, du har svårt att fatta beslut eller att koncentrera dej. Minnet fungerar inte som det ska. Du förlorar intresset för sådant du tidigare varit road av. Du kan få problem med arbetet, familjen och vännerna, du isolerar dig eller känner att du vill göra det.
Det räcker med att något av det här stämmer för att du ska konsultera en psykiater. Och märk väl att det ska vara en Psykiater, symtomen kan vara svåra att bedöma för en husläkare.
FMS är inte en psykisk sjukdom, men man kan givetvis bli deppig om man inte ser till att få hjälp om man känner att man blir låg.
ANHÖRIGA ETT VIKTIGT STÖD
Den som har ont behöver berätta hur det är, det är inte gnäll utan ett sätt att minska på det inre trycket.
Intelligenta kommentarer är onödiga, däremot är det viktigt att bekräfta att meddelandet nått fram, det är bättre än att försöka trösta.
Det känns bara tomt för den som länge haft ont att höra att det ”nog ska ordna sig”
När det ständiga samtalet kring smärta blir för mycket för både sjuklingen och familjen behövs det professionell hjälp och anhöriga kan tillsammans med patienten gå till en socionom för samtal
Det handlar inte om att finna rätt eller fel i relationen hemma , utan att få stöd av en utomstående att komma vidare.
Det finns olika "BEHANDLINGAR" som kan hjälpa lite i vardagen och underlätta, men det finns inget botmedel.
MASSAGE
Många som har ont älskar massage, som inte minskar smärtan i längden men gör skönt för stunden och hjälper till att hålla stelheten i borta.
Den ökning av cirkulationen som massagen ger sitter i under några timmar och det kan vara vad som behövs för att klara smärtan ännu en vecka.
YOGA
Är en mjuk träningsform som engagerar både kropp och andning.
Den har utövats i tusentals år i Indien och är egentligen skapad som en förberedelse för andlig utveckling.
Rörelser som befrämjar smidigheten och vitaliteten och dämpar stress utförs långsamt och koncentrerat i takt med andningen. Yoga är utmärkt vid smärta och hjälper också vid så konkreta smärtproblem som nervinklämning i handleden. Men den ställer stora krav på koncentration och uthållighet.
TAI-CHI
Är en klassisk rörelseform som syftar till att öka koncentrationsförmågan och den själsliga och kroppsliga balansen. Armarna svängs mjukt i cirklar och halvcirklar samtidigt som tyngdpunkten flyttas från fot till fot.
När man lärt in en viss sekvens av rörelser, den så kallade formen, kan rörelserna utföras mediativt och koncentrerat.
Personer med smärta som orkat hålla fast vid träningen säger att smärtan blir lättare att kontrollera.
AVSLAPPNING
Hos sjukgymnasten får du lära dej progressiv avslappning, en enkel men kraftfull metod som du tillämpar i sängen när du ska sova. Man tränar upp sin förmåga att tolka kroppens signaler, en förutsättning för att hjärnan ska kunna ge order om att spänningen i musklerna ska minska.
FELDENKRAIS
Är en rörelseträning där deltagarna ligger på madrasser på golvet och gör långsamma, koncentrerade enkla rörelser, utan onödiga spänningar. Det ska kännas skönt och behagligt och när du behärskar rörelserna kan du fortsätta på egen hand. Feldenkrais har i många år provats på smärtpatienter och särskilt de som får ont av vanlig sjukgymnastik och träning är mycket nöjda.
Du kan fortsätta med Feldenkrais hela livet och hela tiden förbättra rörelsefunktionen och välmåendet.
TAKTIL MASSAGE
En underbar massage i form av fjäderlätt beröring över hela kroppen.
Stryker helt lätt med händer och fingrar och det ger en underbar avslappning.
AKUPUNKTUR
Ganska vanligt att vi med FMS är överkänsliga så det inte fungerar.