Julgodis..

 Knäck
Detta behövs.

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
0,75 dl sötmandel

 

Tillagning

 

1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.

2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.
3. Rör då & då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små & kokar tätt är knäcken klar.
4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt & kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre & gör om kulprovet.
5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. Sänk värmen till låg temperatur.
6. Använd två skedar, en dessertsked som du öser ur grytan med & en kaffesked som du parerar & hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.

 

Ischoklad

100 g ljus sockerfri choklad
50 g mörk sockerfri choklad
75 kokosfett

Smält i vattenbad och häll i ischokladformar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0