Julgodis..
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
0,75 dl sötmandel
Tillagning
1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.
2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.
3. Rör då & då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små & kokar tätt är knäcken klar.
4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt & kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre & gör om kulprovet.
5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. Sänk värmen till låg temperatur.
6. Använd två skedar, en dessertsked som du öser ur grytan med & en kaffesked som du parerar & hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.
Ischoklad
100 g ljus sockerfri choklad
50 g mörk sockerfri choklad
75 kokosfett
Smält i vattenbad och häll i ischokladformar.