Ekologiskt.. ?

Ja detta med ekologiskt, läste ett inlägg på FB om just detta, började faktiskt tänka lite på det.
Jag vet inte hur ni tänker runt det eller hur ni handlar när ni är i affären mm men det är nog många som inte bryr sig alls eller ens tänker på det.
Många tänker nog oxå varför ska man betala 2:- mer för en ekologisk gräddfil t.e.x. när man redan betalar så mycket för allt?
Så då är ju frågan, vad är det man egentligen betalar mer för, varför måste det vara dyrare?.. för vad är skillnaden på gräddfil & gräddfil?
Jag ska försöka förklara det nu, det är många bitar att gå igenom innan vi kommer till den ekologiska gräddfilen som med den vanliga gräddfilen
Tänk dig att om du står med en o-ekologisk gräddfil i handen så kan du lita på att dom flesta kossor ätit hårt besprutad soja från Sydamerika.
Sojan har duschats med ett av världens farligaste bekämpningsmedel som är förbjudet i EU sedan länge.
Vi i Sverige vill inte ha giftet här men tycker det är helt okej att göra affärer med länder som använder det.
Jag kallar det dubbel moral, prata går, men gå & prata det går inte :p
I alla fall så har bönorna växt på enorma fält där ytterst få andra arter trivs, det är ofta på marker där regnskogen en gång har frodats.
(detta är av dom största orsakerna till att Amazonas huggits ned är faktiskt just för odling av soja).
Och sojan som vi importerar från Sydamerika används inte till vegokorv & sojalatte, utan den går till foder till boskapen vi har så att vi i slutändan ska få så billigt kött & mejeriprodukter som möjligt.
Men om du däremot väljer en ekologisk gräddfil så har kossorna oftast ätit på obesprutad mat från den egna gården (ibland med soja, men då har den inte duschats med kemiska bekämpningsmedel utan odlats ekologiskt).
Sedan använder ekomjölkbonden kossornas gödsel som växtnäring, det är smart eftersom konstgödsel är en riktig klimatvärsting.
Dessutom kryddar det världens åkrar med mer kadmium, ett ämne som ökar risken för benskörhet och njurskador.
Varje år får svenska staten hosta upp fyra miljarder kronor på grund av dom benfrakturer som kadmium i maten orsakar.
Dessutom så får ekokossorna vara utomhus mer än andra kossor, det gillar både kossorna.
När våra marker hålls öppna av betande djur så frodas massor av värdefulla & häftiga arter, som i sin tur gör att våra ekosystem fungerar som det ska, friskt vatten, öppna landskap & ren luft det vill vi ju ha.
Är det värt två kronor extra? Självklart "JA".
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0