Funderingar om avundsjuka :p

Har lite funderingar så här på nattkröken.. ? .. Varför är människor avundsjuka?

 

"Avund fräter där den bor".

"Den avundsjuke mår dåligt själv men skulle aldrig erkänna det"

 

I bibeln står det t.o.m. att avund är roten till allt ont. Att avund förgiftar livet för så många människor, att avundsjuka kan orsaka mord & att det är en av människans allra sämsta egenskaper.
Liksom svartsjuka, ilska & hat räknas även med i dom avundsjuka till negativa känslor, som vi alla redan upplevt någon gång eller kanske rentav smärtsamt genomlidit.
Principiellt är avund negativt, ont & ödeläggande. Den som någon gång känt avundsjukans hetta inom sig eller har upplevt andra människors aggressiva, sårande missunnsamhet, då vet man vilken förödande inverkan den känslan kan ha.
För avund är en stark känsla som kan förstöra vänskap, kärlek & relationer.
Sen är det ju som så att avundsjuka människor är inte avundsjuka därför att dom själva mår dåligt utan det är ju för att andra mår bra.
Att jämnföra sig med andra & att vara avundsjuk på andra är ett mycket bra sätt att bli en bitter människa på.
Jämnförelsen kan bli som ett riktigt gift & förvandlas till en typ av avundsjuka som är den värsta & det är missunnsamheten.
Den är riktigt otäck :p .. Man kan vara missunnsam om någon är vacker eller tjänar mycket pengar till exempel, men sen är det ju som så att tack vare dessa människors missunnsamhet så får man mycket lättare att hitta dom personer man vill umgås & ha att göra med.
Bara känslan att andra kan ha det bättre än en själv är outhärdig för dessa, för avunden talar om vad dom vill ha, för i djupaste avundens mening betecknar avund möjligheter som inte kan förverkligas.
Dom människor som däremot kan umgås med sin egen avundsjuka är ärliga mot sig själva.
Det jag menar med det är att dom som är villiga att se & acceptera sina egna svagheter & har förmågan att kunna vara ärlig mot sig själv när det utlöser "just det där" som är så svårt.. att då kunna säga stopp.
Sen att öppet kunna medge att en är avundsvärd frigör uteslutande positiva krafter, aktivitet & kreativitet, för tanken att "Även jag vill uppnå det", kan ge ny kraft och inspiration.
Den som passivt framhärdar sin avundsjuka är bara missunnsam, den tänker & reagerar bara negativt.
Den behöver inte beklaga sig om andra drar sig tillbaka & håller sig borta, för en sådan person saknar positiv utstrålning & är inte alls tilldragande.
Avund stöter ifrån, en avundsjuk människa undviker man, i mitt tycke borde det vara en stor anledning till att bekämpa avundsjuka.

Nog om detta, blir bara så trött på människor som inte kan glädjas åt någon annans lycka eller välgång :(

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0