Alla - hjärtans dag <3

Imorgon är det då ALLA-hjärtans dag.
Firandet av Alla hjärtans dag eller Valentindagen började faktiskt i England & i norra Frankrike.
Den första kända omnämnanda Valentindagen är från år 1370.
Om man valde någon som sin ”Valentin” under 1400-talet så innebar det att personerna förlovade sig.
En av förklaringarna till var Alla hjärtans dag härstammar ifrån sägs vara  den romersk fertilitetsceremoni, Lupercalia, där man parade ihop unga människor genom slumpvis lottning, denna ceremoni hölls under en festival i Rom varje år i mitten av februari, 14 februari alltså, men denna cermonin avskaffades dock senare av påve Gelasius I.
En helt annan teori kommer från medeltidens Storbritannien, där folktron var att fåglarna parade sig just den 14 februari, ”Bird’s Wedding”, (som dagen också kallas). 
Engelsmännen hävdar att Valentindagen är en kombination av folktron om fåglarnas parning & sedvänjan att utse sin Valentin den just den dagen.
Trots att Alla-hjärtans dag är ganska stort här i Sverige nu så är det faktiskt en ganska så ny tradition, dom försökte införa firandet i Sverige redan så tidigt som på 60-talet.
Det var varuhuset NK som gjorde ett försök då, men vi svenskarna nappade inte på den kommersiella lansering som gjordes då med inspiration som NK hämtade från USA.
Det dröjde faktist så länge som ytterligare 30 år innan firandet skulle få ett rejält fäste här i sverige.
Men vi firar den dagen med att visa våra nära & kära, våra älskade vad dom betyder med allt från ett Valentinkort, en blomma till stora presenter maffiga presenter. Tycker en sådan här dag är fin att påminnas om vad vi har som vi så lätt tar förgivet, det behövs inte en massa presenter utan det räcker med kärlek, värme & omtanke ;)
Önskar alla en härlig Alla-hjärtans dag i morgon oavsett hur den bejakas :))
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0