RECEPT på knäck med mandel eller nötter..

 Knäck   
Klassikt julgodis med mandel eller nötter
Tid: 1 ½ timme..  100 st
Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
 2 dl vispgrädde
 1 dl sötmandel eller  1 dl hasselnötkärnor

Utrustning som behövs:
100 st knäckformar

Utrustning som är bra att ha:
Digital termometer
Gör så här:
1. Blanda socker, sirap & vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast, det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).
2. Låt koka upp, rör lite då & då, sänk värmen när det börjat koka men sänk inte mer än att det fortsätter koka, ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans är det att det inte bränner fast.
3. Låt koka i ca 20-45 minuter till smeten blir seg (först är smeten ljusgul men blir brunare allt eftersom).
4. Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.
5. Hacka mandeln eller nötterna, antingen med maskin eller för hand med en vass kniv.
6. Använd gärna en termometer somkana visa minst 122°C-130°C. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten & vid högre temperatur hårdare. Har du ingen termometer så gör du enkelt kulprovet i ställetför att se om knäcken är klar. Du  tar då en liten klick av smeten i ett glas med kallt vatten & ser om du lätt kan forma smeten till en kula, funkar det då är smeten klar, om inte så koka  lite mer & gör om testet.
7. När smeten uppnått rätt temperatur &/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
8. Nu är smeten klar & kan fördelas i knäckformarna.
9. Häll smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt, häll sen smeten i formarna.
10. Nu ska dom stå & stelna i rumstemperatur eller i kylskåp, ju kallare desto fortare går det.
Tips:
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så dom inte kladdar ihop sig.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0