1 April..

Då har det varit 1 april så, årets lurar dag. Många har säkert gått på det ena efter det andra under dagens gång. I år har jag faktiskt inte lurat någon själv. Jag brukar vara duktig på att hitta på något, gillar lite bus & skjoj, men tyvärr blev det inget i år. Det är nog faktiskt första gången på 100 år :))
Många undrar vart 1 April kommer ifrån, varför man luras, & varför  just den 1 april. Det finns faktiskt några olika teorier om det.

 

En förklaring är att aprilskämtandet blev allmänt ­accepterat & en tradition som spreds i Europa med början i Frankrike i mitten av 1500-talet. Fram till dess firade fransmännen nyår den 1 april vid vårdagjämningen.

Men år 1564 flyttades den officiella firardagen till 1 januari i stället, något som många vägrade att acceptera.

Dom fortsatte att fira den 1 april & blev därför ­hånade & retade. Det äldsta beläggen för aprilskämt är faktiskt det persiska, där nämns det redan från år 536 f Kr. Därför tror en en del forskare att aprilskojandet var en persisk tradition från början. Så det är troligt att det är den persiska traditionen som till slut nådde romarriket, & varifrån den sedan spred sig  över Europa & där fick den förnyad spridning ­genom den franska kulturen på 1600-talet.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0